I. Het zuiden van de Ardèche

1. AUBENAS

Aubenas ligt op het verkeersknooppunt tussen de Gorges de l’Ardèche , de Vallée du Rhône , de Cévennes en de Montagne de l’Ardèche. Deze stad met handelsdrijvend en industrieel verleden heeft toch haar oude stadscentrum weten te behouden. Verkeersvrije straten leiden talrijke wandelaars naar het kasteel, de dom Saint-Benoît of de Chapelle des Cordeliers.

A. Het kasteel van Aubenas (Place de l’Hôtel de Ville)
Rondleidingen di.-do.-zat. In juni en september om 14u en 15u, in juli en augustus dagelijks om 11u, 14u, 15u, 16u en 17u, betaalde toegang Dit is het mooiste burgerlijke gebouw in de Ardèche. Van 1084 tot 1792 werd het achtereenvolgens bewoond door 6 geslachten van leenheren. Het spreekt voor zich dat het kasteel in de loop der eeuwen veel veranderingen heeft ondergaan. De donjon stamt uit de 12E. Andere delen zijn meer recent, zoals de vensterkruisen uit de 17E en de gevel uit de 18E. In 1810 werd het kasteel stadhuis, tegenwoordig worden er tijdelijk tentoonstellingen in onder gebracht. In de zomer worden er avonden vol toneel, muziek of ballet georganiseerd.

B. Rondleiding door het middeleeuwse stadscentrum
Toeristenbureau, 4 bd. Gambetta Ontdek het oude stadscentrum van Aubenas. In het middeleeuwse stadsgedeelte met zijn kronkelige straatjes, vind je veel mooie huizen, hoofdzakelijk uit de 16E. De rondleiding brent je langs 22 uitgelezen plekjes, gekozen omwille van hun architectonische en historische belang, zoals de Chapelle des Cordeliers, de Eglise Saint-Laurent en de Dôme Saint-Benoît, een oude benedictijnenkapel met veel pareltjes uit de kerkelijke kunst. In de zomer is er ook een nachtelijke rondleiding.

C. Château de Vogüé
Chateau VogüéDagelijks open van eind juni tot eind augustus, van 14.30u tot 19.30u Met zijn huizen genesteld op de kalkrotsen boven de Ardèche, wordt het middeleeuwse Vogüé beschouwd als één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Boven de daken van de huizen ontwaar je het imposante kasteel van de heren van Vogüé. Het is een typisch voorbeeld van de provençaalse vestingen. De hangende tuinen steken uit boven het dal van de Ardèche.

D. Noga in de Ardèche
Le Petit Ardéchois, Route d’Alès. Gratis toegang. Deze producent uit Aubenas maakt noga op de traditionele manier in koperen ketels. Je vindt er 2 soorten noga, typisch voor de streek : de noga met geglaceerde kastanjes en de noga met blauwbessen. ’s Morgens kun je een rondleiding in de fabriek maken. Ter plaatse kan je proeven en kopen.


2. RUOMS

Vroeger was Ruoms een klein industriestadje. Sinds 1967 zijn de brouwerijen echter gesloten en wordt er in de kalkgroeves nog nauwelijks kalk gewonnen. Tegenwoordig is Ruoms vooral een trekpleister geworden voor vissers en liefhebbers van de kano/kayak, want dit mooie middeleeuwse stadje ligt vlak aan 4 rivieren. Voor je de levendige straatje van dit oude stadje induikt, wandel je best eerst rond de stadsmuren. Neem de tijd om alles rustig te bekijken en maak heven halt bij het Maison du Baron of het Maison des Gardes. Klauter daarna naar de uitgestrekt Cirque des Gens. Geniet van het weidse uitzicht ! Als je vertrekt vanuit Ruoms via de D4, kan je de befaamde bergengtes verkennen. De weg is adembenemend. Deze wondermooie canyon werd uitgehold door de Ardèche. Hij is loodrecht en de vaalrode en grijze wanden lijken wel reuzenpilaren te vormen op de oever van de rivier. De weg zelf is bijzonder spectaculair. Uitgehakt in de rots kronkelt hij door een aantal tunnels en over de indrukwekkende natuurlijk loopbruggen. Onderweg kom je verschillende mooie dorpjes tegen : Labaume, Balazuc, Thines…

LABAUME: het dorp dat zijn naam ontleent aan de gelijknamige rivier, ligt op en tussen steile rotsformaties. Flaneer door de steile straatjes en rust even in de schaduw van de platanen van de Place du Sablas. Neem daarna de brug die soms onder water komt te staan, om deze wondermooie plek van de andere oever te bewonderen.

BALAZUC: 8 km ten noorden van Ruoms, is een middeleeuws dorp uit natuursteen. Het steekt uit boven de Ardèche en wordt ook als één van de mooiste dorpen van Frankrijk beschouwd. Klim via het ezelspad naar het gehucht Le Viel Audon, gerestaureerd door de vereniging Le Mat die daar is gevestigd. Je kunt de boerderij bezoeken, de geiten achtervolgen en de kazen proeven en kopen.


3. GORGES DE L’ARDECHE EN DE PONT D’ARC

Pont d'arcDe Ardèche baant zich een weg door een van de mooiste canyons van Frankrijk. Volg de panoramische weg met de wagen om deze gril van de natuur te verkennen. Laat je meeslepen op een ontdekkingstocht van 30.000 jaar menselijk avontuur, bewaard in de vele grotten en ‘avens’. Al snel zul je de drang voelen de loop van de rivier te volgen. (Saint-Martin d’Ardèche à Vallon Pont d’Arc + Vallée de l’Ibie).


4. BOURG-SAINT-ANDEOL

Dit kleine rustige stadje doet denken aan de Provence. Saint-Andéol heeft een rijk religieus velreden, gekenmerkt door legendarische personages. De heilige Andéol, aan wie de stad haar naam dankt, was de christelijke martelaar die de Midasverering verdrong. Een mooie toeristische halte, maar Bourg-Saint-Andéol en omstreken hebben nog andere verrassingen in petto. In de Chemin de la Barrière, bij de Cave Coopérative de Bourg-Saint-Andéol nemen de wijnboeren je mee voor een ritje naar het plateau 200m boven Bourg-Saint-Andéol. Daar groeien de wijnstokken op rolstenen, net zoals in Château-Neuf-du-pape. Daarna bezoek je het Plateau des Gras waar je de ‘bories’(schuilplaatsen voor herders), andere wijngaarden en lavendelvelden aantreft. Terug in de cave volgt het proeven van de Côtes du Rhône.


5. VIVIERS

Viviers dankt haar naam aan de vivariums waar het voedsel voor de Gallo-Romeinse stad Alba was opgeslagen. Vanaf de 5E vestigden de bisschoppen zich in Viviers en gaven de naam aan de hele provincie. De aanwezigheid van de bisschoppen en hun belangrijke kapittel trokken notabelen en handelaars aan. Ze bouwden schitterende verblijven in de benedenstad. Nu is deze stad een openluchtmuseum waar het heerlijk wandelen is.

A. Alba-la-Romaine
Alba la RomaineVia de D107 kan je hier naartoe rijden. De Romeinse stad, gelegen te midden van de wijngaarden, was de hoofdstad van de Helvii van de 1e tot de 4e eeuw. Opgravingen hebben heel wat antiek bouwwerken blootgelegd. Het huidige dorp is een aardig middeleeuws dorpje waar het zo goed leven is dat vele artiesten erdoor werden aangetrokken. Het centrum van Alba, geconcentreerd rond de kathedraal, is sinds de middeleeuwen bijna niet veranderd. Terwijl je door de geplaveide straatjes flaneert, ontdek je de gevels, versierd met beeldhouwwerk en lateien. Je vindt er ook nog wat boerenhuizen met mooie buitentrappen uit de 14-15E, vooral in de Grnad-Rue en de rue du Four. Aan de rechterkant van de D107, tref je sporen aan van de landelijke Gallo-Romeinse villa’s. Ze waren versierd met schitterende mozaïeken. Het mozaïek met de vissen kun je bezichtigen in het centrum. Aan de linkerkant van de D107 liggen de resten van een antiek theater (diameter 70m en plaats voor 3.000 toeschouwers) en de buurt van het paleis, waar je een tempel en een forum kunt herkennen. In de oude Romeinse weg eromheen zie je nog de sporen van de karrenwielen.

B. Saint-Thomé
Neem in Viviers de D107 richting Alba-la-Romaine en ga op zoek naat de oude dorpjes in de omgeving. Op een uitloper van het gebergte ligt Saint-Thomé. In het jaar II werd het herdoopt tot Isle-la-Montagne. Je vindt er een mooie Romaanse kerk uit de 6E.

C. Valvignères
Een beetje verder langs de D107 ligt Valvignères. Dit dorpje, vroeger Vallis Vinaria genaamd; leverde reeds de wijn aan de Helvii. Rond het middeleeuwse dorp, waar de stenen huizen en de Romaanse kerk uit de 12E goed zijn bewaard, ligt de zonnige wijngaard, die ook nog een typische, volle wijn levert, zeer in trek bij kenners.

D. De Viognier
Caves de Valvignères, open ma.-za. Van 8-12u en 13.30-18u, gratis toegang De wijngaarden in het dal leveren een uitstekende landwijn, de Viognier. Krachtig, vol en zeer geurig heeft deze witte wijn een zweem van abrikozen, witte perziken en viooltjes. Door zijn goede kwaliteit is hij zeer gegeerd. Je drinkt hem zowel als aperitief als bij het dessert. Voordat je de wijn koopt in de Cave Coopérative van Valvignères, moet je hem proeven. Reken op 20 FRF voor de rode wijn en 25 FRF voor de witte wijn.


6. PRIVAS

Privas: Pont Louis XIIIPrivas is de hoofdplaats van de Ardèche. Elke woensdag en zaterdagmorgen verzamelen de producenten van de streek zich op de Place de l’Hôtel-de-Ville voor de traditionele markt. Laat je verleiden door de overheerlijke geitenkaasjes.

Saint-Vincent-de-Barrès
12 km ten ZO van Privas Magnanerie de Faugères (zijderupsenkwekerij), dagelijks open van 15-19u, betalende toegang. Het bezoek aan deze zijderupsenkwekerij leert je alles over de zijderupsteelt. Aan de hand van demonstraties ontdek je het ganse proces van de zijdecultuur.


7. VILLENEUVE-DE-BERG

De streek rond Villeneuve-de-berg, gelegen tussen het dal van de Ardèche en de hoogvlakte van de Coiron, is een overgangsgebied naar het zuiden van de Ardèche. Villeneuve is een oude koninklijke vesting met een historisch patrimonium. 10 km ten noorden van Villeneuve-de-Berg ligt het versterkte dorp Mirabel, verscholen aan de voet van de steile basaltwand die het bouwmateriaal voor de huizen levert. Mirabel is een schuil- en observatieplaats. Bovenop de basaltzuil staat een ‘donjon’ uit zwarte steen met witte hoekstenen. Dat is het enige overblijfsel van de twee versterkte burchten die hier tot de 17E stonden. Van de donjon kon men met lichtsignalen tot 30 km in de omtrek seinen.


II. De Cévenne van de Ardèche.

1. BOVENDAL VAN DE ARDECHE

A. Meyras
15 km ten NW van Aubenas ligt Meyras. Dit middeleeuws dorpje staat op het punt onder monumentenzorg te vallen. In de Rue Grande vind je oude huizen en overwelfde doorgangen. De Eglise Saint-Etienne bezit een mooie, gotisch kerkportaal in vulkanisch gesteente onder een vier verdiepingen hoge klokkentoren met waterspuwers.

B. Château de Hautségur
Vanaf Meyras maak je een wandeling in de omgeving naar het Château de Hautségur. Het pas loopt over de Romeinse weg die vroeger werd gebruikt door de soldaten van Consul Domitianus die zich vanaf hun legerplaats Meyras naar de baden van Neyrac begaven. Van die weg zie je het elegante kasteel al liggen, uittorenend boven de basaltstroom. Het kasteel zelf is privébezit en kan dus niet bezocht worden. Maar de omgeving biedt een schitterend uitzicht op het dal van de Ardèche.

C. Château de Ventadour
Chateau VentadourDagelijks open, behalve op zat. En zon.ochtend, van 9-12u en 14-19u, betalende toegang.
Deze middeleeuwse vesting, gelegen op een loodrechte wand boven de samenvloeiing van de Ardèche en de Fontaulière, werd bijna volledig vernietigd tijdens de godsdienstoorlogen in 1626. Na de revolutie bleef er zo goed als niets van over toen de inwoners uit de omgeving de stenen van het kasteel als bouwmaterialen gebruikten. Vanaf 1969 herrijst het kasteel echter langzaam uit zijn as dankzij belangrijke restauratiewerken, uitgevoerd door vrijwilligers. Zo krijgt het stilaan zijn oude glorie van middeleeuwse burcht terug.

D. Thyets
4 km ten westen van Meyras ligt Theyts, waar je kan zwemmen bij de Pont-du-Diable. Je kunt dit uitzichtpunt niet missen. Vlak voor Thyets ligt het links en het kijkt uit op de Cascadede la Gueule-d’Enfer en de Pont-du-Diable, een ander pad loopt 500m langs de voet van de Chaussée des Géants, een 80m hoge basaltstroom, naar de steile trap, Echelee du Roi, die je naar het dorp voert. De Echelle de la Reine, een beetje stroomopwaarts, is makkelijker te beklimmen.


2. ANTRAIGUES-SUR-VOLANE

Antraigues-sur-VolaneHoe zou je de charmes van dit pittoreske bergdorp kunnen weerstaan ? Geadopteerd door Jean Ferrat in de jaren 60,, kon het in de jaren 70 prat gaan op inwoners als Jacques Brel, Lino Ventura, Pierre Brasseur, Bourvil en andere vedettes. Vandaag wordt het hoofdplein nog steeds opgevrolijkt door petanquespelers, feesten, voorstellingen en kermissen. De caféterrassen hebben er een zuiders tintje en je waant je zowaar een beetje in Saint-Tropez.

A. Gastronomie
La Montagne (Place du Village) en La Remise (Le Pont de l’Huile) Aan de overzijde van het plein ligt het zalige terras van La Montagne, waar je een drankje kan nuttigen. Aan de oever van de Volane, beneden in het dorp, ligt La Remise. Wanneer de autorally van Monte-Carlo naar Antraigues reed, lasten de renners hier een rustpauze in. De uitbater is een oud-autocoureur die je een simpele, maar heerlijke spijskaart aanbiedt (forel, rivierkreeftjes…)

B. Saint-Joseph-des-Bancs
12 km ten noorden van Antraigues. Als je Antraigues bezoekt, moet je zeker een ommetje maken langs Saint-Joseph-des-Bancs. Dit kleine dorpje in de kastanjebossen van de Ardèche is vooral bekend om zijn 200 jaar oude molen. Deze molen ligt beneden in het dorp, langs het stroompje Le Mazel, die hem van water voorziet en maalt nu ook nog kastanjes en het graan op de oude manier. De molenaar, meester Nougier, geeft je graag een woordje uitleg bij je bezoek.

C. Genestelle
Op 8 km ten oosten van Antraigues. Nij het verlaten van Antraigues klim je te voet naar het Château-de-Crau. Dit buitengewone gebouw, nu volledig vervallen, bevindt zich op 700m hoogte, aan de rand van de vulkaankrater Crau. Het werd gebouwd in de 14E, verbouwd in de 18E door de familie d’Ucel en kort na de Tweede Wereldoorlog verlaten. Tegenwoordig wordt het gerestaureerd. Voor deze wandeling reken je ongeveer 2 en een half uur, heen en terug. Met de wagen kan ook : langs de Col de Genstelle of via de Pont-Neuf over de Volane.


3. VALS-LES-BAINS

Deze waterstad nestelt zich in een bocht van de Volane en roept herinneringen op aan de belle-époque. Meer dan 100 koudwaterbronnen komen er boven de grond. Het water wordt gebotteld en de heilzame werking is reeds sinds 1609 bekend. Vals-les-Bains is een beroemd kuuroord en ontvangt dagelijks vele kuurgasten. In de zomer is het een geliefd vakantieoord.


4. LARGENTIERE

LargentiereLargentière ligt in de schaduw van het bisschoppelijk kasteel. Het dankt zijn naam aan de zilverhoudende loodmijnen, vanaf de 11E geëxploiteerd door de graven van Toulouse en de bisschoppen van Viviers, en die in de Middeleeuwen een bron van welstand betekenden. Nu is het heerlijk wandelen in deze middeleeuwse stad met geplaveide straatjes en overwelfde doorgangen. Rond de stad liggen versterkte dorpjes, kastelen, verdedigingstorens, wandelpaden en prachtige uitzichtpunten. Ontdek in een straal van 10km rond Largentière de versterkte kastelen en dorpen van Chassiers, Montréal en Joannas. In Chassiers kun je in de kerk klassieke concerten bijwonen of de kunsttentoonstelling in de kapel Saint-Benoît bezoeken. Dwaal door de straatjes van Montréal, beschermd door 2 verdedigingstorens (vroeger waren het er drie). Dit plekje met prachtig uitzicht is echt een bezoekje waard. Tenslote verken je Joannas. Bezoek de burcht en de binnenplaats in renaissancistische stijl en bestijg de wenteltrap. Het dorpje Vinezac dankt zijn naam aan zijn wijngaard. In de wijk La Kéyrié vind je tussen de prehistorische resten – dolmens, menhirs – overblijfselen van Gallo-Romeinse amfora’s. Dat geeft je toch een idee over de ouderdom van de wijnproductie. Toch is dit een typisch middeleeuws dorp, met zijn Romaanse kerk, geplaveide straatjes en de muren van het castrum. Je kan onmogelijk Vinezac verlaten zonder een wijnkelder te bezoeken. Op jhet Domaine Combelonge ligt de lokale wijnkelder en wordt de Côtes du Vivarais geproduceerd. Voor je de wijn inslaat, mag je proeven van deze zeer bekoorlijke wijnene. Reken op 17 FRF voor de rode wijn, 18 FRF voor de witte wijne en 16 FRF voor de rosé.
Vroeger werden I de tijden van onrust lichtsignalen uitgewisseld tussen de Tour de Brison en de hogergelegen plaatsen Sapzon, Mirabel, Tauriers, Montréal en Loubaresse. Deze toren in Saraceense stijl zou in de 8E gebouwd zijn door de Arabische aanvoerde Galénian. Van de uitkijkplaats, op 70m hoogte, ontvouwt zich een schitterend panorama over de vier windstreken. Bij helder weer ontdek je zelfs de Alpen. Met de wagen vertrek je uit Largentière richting Montréal en daarna richting Sanikhac.


5. JOYEUSE

Joyeuse: zwaard van keizer Karel De GroteVolgens de legende is de naam Joyeuse afgeleid van het beroemde zwaard van Karel de Grote, die hier strijd leverde. Dit middeleeuws dorp, wieg van de hertogen van Joyeuse, verbergt achter zijn muren een bewogen verleden. Van hieruit ontdek je ook de terrasvormige wijngaarden van Rosières en de landschappen van de Cévenne van de Ardèche, gevormd door de Beaume en de Drobie.
Wil je zwemmen in het heldere water van de Gorges de la Beaume uit de Cévennes, neem dan de op de Place de la Grand-Fonnt in Joyeuse de weg naar Valgorge, en na 1,5km bereik je de Petit Rocher. Hier vind je een mooi strandje, op de vroegere gemeentelijke camping van Joyeuse. Langs de D203 tussen Joyeuse en Valgorge vind je nog andere ongerepte stranden. Je kunt langs de Beaume riijden, van haar bron bij Loubaresse tot Ruoms, waar ze zich in de Ardèche stort.
De wijnboeren van de Cave Cévenole (open op maandag en donderdag om 16.30u) nemen je mee in de wagen voor een rit langs de wijngaarden van Rosières, Ribes en Vernon. Dit circuit van wijngaarden en architectuur is 20km lang. De wijngaarden zijn sinds de 15E terrasvormig. In 1993 kreeg dit landschap zelfs een keurmerk van de minister van cultuur. Natuurlijk is er op het einde een wijnproeverij. Proef de ‘chatus’, de trots van het huis. Die druivensoort is de oudste (meer dan 100 jr) en zeldzaamste van de Cévennes.


6. LES VANS EN LES GORGES DU CHASSEZAC

Tussen de Serre de Barre (kleine heuvelrug), uitloper van de Cévennes, en de garrigues van het Plateau des Gras, ligt het gebied van Les Vans, waar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Hier tref je olijfbomen, wijngaarden, kastanjes en zeedennen aan. Vanuit het zuidelijk aandoende dorp Les Vans kun je het vreemde Bois de Païolive verkennen, de woeste wateren van de Gorges de Chassezac afdalen of rondtrekken langs bewegwijzerde paden.

A. Op bezoek in Les Vans en Naves
Als je door de fleurige straatjes van het historisch centrum van Les Vans slentert, mag je de fonteind en de wasplaats niet missen. In de kerk bevindt zich een mooi 17E retabel uit notenhout. Het museum van Les Vans is gewijd aan archeologie, geologie en lokale ambachtskunst. Op 2km ten zuiden ligt het dorp Naves, op een kalkrots die boven Les Vans uitsteekt. In Naves ontdek je op het einde van de smalle straatjes een mooie Romaanse kapel. Tegenover het dorp ligt de Grotte de la Beaume Bâtie, die tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie als schuilplaats diende.

B. Bois de Païolive.
Bois de PaïoliveHet bos van Païolive wordt ook het Bois de Fados, feeënbos genoemd. Dit bos van donzige eiken ligt bovenop de Chassezac en is een echte doolhof waar zich achter elke bocht vreemd gevormde kalkformaties verschuilen. Ontdek deze natuurlijke beeldhouwwerken terwijl je met de wagen via de D252 het bos doorkruist. Natuurlijk is het leuker de paden te voet te verkennen. Volg de Sentiers des Merveilles, het Circuit de la Vierge, de GR4 of de Sentier Jean de la Lune. Bewonder de beer en de leeuw, die in een eeuwigdurende omarming verstrengeld lijken, en sta even stil bij de kop van één van de drie biggetjes of de feeënbrug.

C. Thines
Thines bereiken is geen sinecure. Toch moet je er de kerk, een veelkleurige parel van grijs graniet, donkere leisteen en rode en gele zandsteen, een bezoekje gunnen. Je komt er via de D113 door de kloofdalen van de Chassezac. Vanuit Malacre-sur-la-Thines neeem je dan de zeer kronkelige D513, die tussen rots en afgrond ligt geklemd. Hoog op de rotsachtige uitloper liggen de huizen van Thines, met moeite een tiental, boven een bergstroom.

D. Banne
Van dit indrukwekkende, feodale kasteel, een van de grootste uit de Middeleeuwen, resten belangrijke overblijfselen. De stallen bijvoorbeeld (80m lang), zijn volledig intact gebleven. Aan de voet van dit fort ligt Banne, een doolhof van kronkelende straatjes, trappen en huizen uit zandsteen, gebouwd op de kalkachtige rots. In de zomer kun je er concerten van klassieke muziek bijwonen.

E. Brahic
Dit dorpje in leisteen, op de flanken van de Serre de Barre, is omringd door weiden, kastanjebomen en velden in terrasvorm. Een grote poort geeft toegang tot overwelfde straatjes die je leiden langs mooie leistenen huizen. De kerk met klokkentoren dateert uit de 12E. Geniet van het unieke panorama op de Ardèche.


III. Languedoc-Roussillon


1. UZES

UzesDeze stad met een rijkdom van kunst en geschiedenis ziet U al van ver liggen dankzij de torens die fier boven de daken uitsteken. Dit eerste hertogdom van Frankrijk kende zijn hoogtepunt in de 18E, vandaar de vele herenhuizen. Dit is een van de mooiste steden van Frankrijk, waar je heerlijk kunt wandelen. Op de Place aux Herbes komt de bevolking bijeen voor iets vrolijks of iets triests. Vooral op zaterdagochtend, wanneer er markt is. Omgeven door arcaden en oude huizen met een middeleeuws karakter. Let op de het hoek-huis (nr 5) met het torentje, het Hôtel d’Aigaliers (nr 2), Hôtel de la Rochette (nr 26) en het Hôtel de Trinquelagues waar schrijver André Gide als kind zijn vakanties doorbracht bij zijn oma.
In de omgeving van Uzès vind je Saint-Quentin-la-Poterie. Een tiental ateliers maakt en verkoopt hier ieder jaar zijn porselein, gelakt aardewerk en sier-aardewerk. Het Maison de la Terre herbergt een klein museum, ateliers en de Galerie Terra Viva (open dagelijks van 10-12.30u en 14.30-19u). Een specialiteit van de streek is ‘toupin’, geel gebruiksservies van geglazuurd aardewerk.


2. BAGNOLS-SUR-CEZE

Van oude romeinse badplaats, via plattelandsdorpje naar commercieel centrum…De bestemming van deze stad veranderde in de jaren vijftig, toen het atoomcentrum Marcoule werd opgericht. De bevolking is sindsdien verviervoudigd en er is een nieuwe stad ontstaan. Dat hoeft U er niet van te weerhouden door de kleine straatjes van het oude centrum te slenteren.
In de omgeving vind je La Roque-sur-Cèze, een dorp op een steile heuvel dat U te voet moet bewonderen. Bezoek ook de Cascades du Sautadet hier vlakbij. Over de heuvels kunt U heerlijk wandelen, maar houdt kinderen in de gaten want het is hier gevaarlijk. De Cèze breekt schuimend los in de kolkgaten. Verderop bevindt zich een strand waar zwemmen is toegestaan.
Goudargues is een oase van koelte dankzij de gekanaliseerde bron die, onder eeuwenoude platanen, door het dorp slingert. Het gehele lokale leven vindt plaats langs dit kanaal tot aan het schaduwrijke plein waar natuurlijk pétanque wordt gespeeld. Bezoek eveneens de abdijkerk. Ook interessant : Saint-Gervais (zie Reiskrant, cpoie in bijlage).


3. PONT-SAINT-ESPRIT

Bezoekers uit het noorden krijgen hier pas echt het gevoel dat ze in het zuiden, in de ‘midi’ zijn. In deze landbouwstreek waar wijnranken, asperges, kersen en perziken groeien, moet U het atoomcentrum van Marcoule maar even vergeten. Geniet in de schaduw van de platanen van een glaasje,bij voorkeur op zaterdagochtend, de marktdag bij uitstek.

A. Pont-Saint-Esprit
Pont-Saint-EspritDeze 13e eeuwse brug over de Rhône is 919m lang en rust op 25 bogen. Terwijl in de 18E de karren leeg over de bruggen reden om deze niet te belasten, staat er nu in beide richtingen een file met vakantiegangers. Vanaf de brug hebt U een mooi uitzicht op de stad.

B. De Citadel
Deze militaire plaats, waar versterkingen door Vauban werden aangepast, is ontmanteld na de Tweede Wereldoorlog. Via het Toeristenbureau kunt U naar binnen om de resten van het ziekenhuis en de kapittelkerk (gebouwd omstreeks 1315) met het mooie gothische portaal te bekijken. Wandel vanaf de brug langs de quai de Luynes tot aan de dubbele trap leidt naar het place Saint-Pierre.

C. Côtes-du-Rhône
Een appellation die behoort tot de driehoek Remoulins, Villeneuve-les-Avignon en Pont-Saint-Esprit. Twee crus zijn vooral beroemd : de ‘Tavel’ (koning onder de Rosés) en de ‘Lirac’ (wijn met 3 kleuren). Maar U moet ook de appellations proven van Chuscian, Laudun, Saint-Gervais, opmerkelijke Côtes-du-Rhônes. Veel wijnkelders hebben routes uitgestippeld, zoals de Cave des Vignerons de Saint-Gervais (open van dinsdag tot zaterdag van 8.30-12u en van 14.30-18.30u). In de omgeving vind je Chartreuse de Valbonne (dagelijks open van 10-13u en van 14-19u). Midden in het bos ligt deze vesting met geglazuurde dakpannen. Hier kunt U de oude cellen en kloostergangen bezoeken. Het gebouw dateert uit de 13E, veranderde in 1926 in een sanatorium voor tropische ziekten en produceert lekkere wijn.
Ga wandelen in het schitterende bos : 1400ha die gedomineerd worden door de steeneik. Het enorme arboretum wordt beschermd en onderhouden. U kunt hier mooie wandelingen maken.
Het dorpje Cornillon ligt in de ontmantelde toren heen op een 80m hoge heuvel. Vanwege de mistral zijn de huizen in nauwe straatjes gebouwd.


4. ALES

Bij Alès denkt U misschien aan de mijnen, zwarte steden, stof, kommer en kwel. Toch heeft de stad onderin het dal aan de oever van de Gardon, heel wat interessants te bieden. Deze poort naar de Cévennes wil de herinnering aan het industriële verleden levendig houden door het toerisme zowel een technisch als een menselijk tintje te geven. Ontdek het nieuwe gezicht van de stad te midden van de ‘garrigues’, krekels en kolenmijnen.
De Cathédrale Saint-Jean is een opmerkelijke Romaanse kerk waarvan nog slechts een deel van de gevel is overgebleven. De klokkentoren dateert uit de 15E, het schip is gothisch en het koor uit de renaissance is in de 18E gerestaureerd. Het Fort Vauban, dat in 1688 gebouwd werd om de Hugenoten te bewaken, kan niet worden bezocht. De tuin is geopend voor publiek en bevat honderdjarige bomen en vele archeologische opgravingen. Vanaf hier heeft U een mooi uitzicht op de stad.
Via de D6 komt U bij de Guidon de Bouquet (692m) van de bergkam van de witte kalksteen. Aan de ene kant ziet U de ‘garrigue’ en aan de andere kant de kliffen, waarop de kapel en een fraai 19e eeuws Mariabeeld tronen. Vanaf hier hebt U uitzicht op de vlakte van Alès, de Cévennes en de ‘garrigues’ en kunt U in de verte het dal van de Rhône, de Mont Ventoux en de Alpen zien liggen.


5. PONT-DU-GARD

Pont-Du-GardJaarlijks komen meer dan een miljoen bezoekers dit uitzonderlijke staaltje Romeinse kunst bewonderen. U zult ongetwijfeld onder de indruk zijn van de robuustheid en bekwaamheid waarmee de bouwers dit werk gemaakt hebben. Om het water van de bron bij Uzès naar Nîmes te leiden, werd een aquaduct van ongeveer vijftig kilometer gebouwd. De Romeinen pasten het traject aan de bodem aan : de moeilijkste obstakels worden omzeild, het traject loopt door een tunnel in de zachte rotsen en over bruggen over de dalen. De Pont du Gard is het best bewaarde gedeelte van de kanalisatie. De Gorges du Gardon vormden een netelig probleem, want door de ‘gardonnages’, rampzalige waterstijgingen, steeg in de herfst het debiet van de rivier van bijna niets tot meer dan 2500 kubieke meter per seconde. Eén van de geheimen van de lange levensduur van de brug is de constructie met op elkaar geplaatste bogen. Dat zorgt namelijk voor de ‘elasticiteit’. Een Romein consumeerde tien maal zoveel water als de moderne Europeaan. In de steden van de Oudheid moesten namelijk de tuinen worden besproeid, de baden van de ververs worden vervuld, de latries worden schoongemaakt en baden en fonteinen worden aangevuld. Dit waterbeheer heeft voor indrukwekkende bouwwerken gezorgd, zoals het Aquaduct van Nîmes en de Pont du Gard. Het bouwen van deze brug vereiste een grote kennis van de topografie. De brug is meer dan 48m hoog en 275m lang en bestaat uit 2 verdiepingen met grote bogen en de derde verdieping met kleinere bogen. De brug is gemaakt van steen uit Vers, een schepkalk uit de naburige groeves. De blokken, die soms bijna zes ton wegen, zijn droog gestapeld. In de tijd dat de steenhouwers door Frankrijk trokken en de Pont du Gard een verplichte halteplaats was, graveerden velen hun naam, woonplaats en een werktuig dat te maken had met hun beroep op de pijlers. Aangezien het hoogteverschil tussen de bron van Eure bij Uzès en Nîmes slechts 17m bedroeg, moest een gemiddeld verval berekend worden van 34cm per kilometer. Er was geen enkele foutmarge en sommige doorgangen hebben zelfs een tegenhelling. Toch heeft het bouwwerk gefunctioneerd tot het einde van de Romeinse overheersing. Het bouwwerk werd daarna minder goed onderhouden, steeds meer verstopt door kalkafzettingen en functioneerde tenslotte in de 9E helemaal niet meer. Daarna, in de Middeleeuwen, werd het verleidelijk om het bouwwerk als brug te gaan gebruiken. De pijlers op de tweede verdieping werden ingehouwen. In de 18E werden de stenen gerestaureerd en werd er een weg aangelegd. In de 19E werd het bouwwerk daadwerkelijk versterkt en werd de weg weer verwijderd.


6. VILLENEUVE-DES-AVIGNON

Villeneuve wordt door de Rhône gescheiden van Avignon en is dus geen wijk maar een echte stad. Een stad met bloeiende kunsten en een weelderig paleis, waar het leven zich in een zuidelijke sfeer afspeelt. Om een goed beeld te krijgen van de stad kunt U deze best te voet verkennen.
De Chartreuse van Val-de-Bénédiction (Rue de la République, dagelijks open van 9-17u, betaalde toegang), is een kartuizerklooster dat in 1356 gebouwd werd. De gebouwen beslaan een oppervlakte van 2;5 ha. In het klooster is nu een nationaal theater gevestigd. Het publiek heeft toegang tot de kloostergangen, de Jardin du Porcureur, de kapittelzaal, de cellen en de ‘bugade’, waar de broeders hun wasje deden. Fort-Saint-André (dagelijks open van 10-12u en van 14-17u, betaalde toegang). De versterkte omheining werd in de 14E in opdracht van Johannes de Goede gebouwd om Avignon te bewaken en het dorp, dat al 4 eeuwen bestond, te beschermen. Vanaf de twee torens heeft u een mooi uitzicht op Avignon en de Mont Ventoux.


IV. De Provence

1. DE ALPILLES

AlpillesHet door Mistral en Daudet bezongen massief van de Alpilles strekt zich uit van het zuiden van de Durance tot aan de poorten van Arles. Met zijn grillige bergkammen en de witte, haast lichtgevende kalkstenen hellingen, ziet deze uitloper van de Luberon eruit als een uitzichtterras. De harmonieuze, ongetemde natuurt en de weelderige vallei, waarin olijf en wijndruif elkaar beconcurreren, bieden onvergetelijke panorama’s.

A. Montmajour
Romaanse abdij, Route de Fontvieille, dag. open (behalve op dinsdag) van 9-19u
Voor Van Gogh was deze abdij, op maar een paar kilometer van Arles, een van de favoriete pleekken om in alle rust te werken. Hij heeft de abdij dan ook vaak getekend. Het 10e-eeuwse complex is een bloemlezing van de Romaanse kunst. Van de primitieve bouwwerken bestaat alleen nog het kapelletje Saint-Pierre. De belangrijkste overgebleven bouwwerken werden in de 12E rond het klooster opgericht. Van het verblijf van de abt rest alleen nog de toren uit 1369.

B. Fontvieille
Een pittoresk dorpje dat uitnodigt tot een wandeling langs de huizen uit zachte natuursteen. Dezelfde steen werd gebruikt voor de arena’s van Arles en Nîmes. Toch is Fontvieille vooral gekend door de schrijver Alphonse Daudet. In het zuiden van het dorp ligt de molen waardoor hij zich liet inspireren en er is ook een klein museum.

C. Eyguières
‘Matigheid is moeder van de schoonheid’ staat er op het wapenschild van Eyguières, en het klopt : wandelend door dit plekje ontdekt u de pre-Romaanse kapel Saint-Véderee en de ruïnes van een middeleeuws kasteeltje. Het dorpsleven wordt bepaald door de arena, waar in het hoogseizoen stierengevechten ‘à la cocarde’ worden gehouden.

D. Les Beaux-de-Provence
Op een rotsvan de Alpilles ligt de rots van Les Beaux. De oude vestingmuren en de vervallen citadel lijken te concurreren met de kalksteenrotsen. Het tegen de ruïnes aangebouwde dorpje Les-Baux-de-Provence heeft iets weg van een theaterdecor.
Bezoek La Ville Basse (de benedenstad) te voet en bij voorkeur in de ochtend, want het wordt snel te heet. Wandel vanaf de Porte Magée door de kronkelige straatjes langs de prachtig gerestaureerde herenhuizen. Pauzeer even in het oude stadhuis om het Musée des Santons te bezoeken. Lopend in de richting van de Place Saint Vincent passeert u de kapel van Les Pénitents-Blancs, waarvan de muurschilderingen zijn gemaakt door Yves Brayer (1907-1990). Een overzicht van zijn werk is te zien in het museum dat zijn naam draagt in het oude Hôtel des Porcellets (16E).
De bovenop de kalkrotsen gelegen citadel (dagelijks open van 9-18u) was ooit de verblijfplaats van de trotse heren van Les Beaux, die beweerden af te stammen van Balthazar, een van de Drie Koningen. Alleen de muren van de kapel, die van het kasteel en van de imposante donjon herinneren nog aan dat glorieuze verleden. De grenzen van de stad werden vanaf de alleenstaande torens bewaakt. De 16e eeuwse huizen binnen de ommuring herinneren aan de tijd dat de stad 6000 inwoners telde. In het Hôtel de la Tour de Brau komt u alles over de geschiedenis van de citadel en het dorpje te weten. Aan de voet van het oude kasteel staat allerlei middeleeuws oorlogtuig opgesteld (ballista, katapult, stormram, schandpaal,….)

E. Saint-Rémy-de-Provence.
Saint-Rémy-de-ProvinceIn de hoofdstad van Alpilles komen liefhebbers van de oudheid en pétanquespelers elkaar tegen. Gesticht door de Grieken, ooit bezet door de Romeinen, maar tegenwoordig wordt er vooral geflaneerd door de oude, zonovergoten straatjes.
Nostradamus werd in 1503 in Saint-Rémy geboren, Van Gogh schilderde er meer dan 150 doeken, Fréderic Mistral en Joseph Roumanille deden er inspiratie op. Tegenwoordig wordt het kleine Saint-Rémy vooral bezocht door showbizzartiesten, die zichh aangetrokken voelen tot het kleine stadje en door ene Caroline van Monaco, die hier in alle rust haar woning heeft.
De op oude resten opgetrokken ‘cours’ (in de oude stad), met zijn oude poorten en platanen, omvat een wereld van smalle straatjes en pleintjes die in de loop der eeuwen maar weinig veranderd zijn : de kerk Saint-Martin met zijn gothische klokkentoren, het Musée des Alpilles in het Hôtel Mistral de Montdragon, het Centre d’Art contemporain Présence-Van Gogh in het Hôtel Estrine, de Fondation Mario Prassinos in de kapel Notre-Dame-de-Pitié en ook het Musée d’Arômes.


2. AVIGNON

Het pauselijke paleis, de beroemde brug en het festival zijn voor duizenden bezoekers, cultuur- en geschiedenisliefhebbers reden genoeg om af te reizen naar Avignon. Maar naast de schitterende mise-en-scène binnen de oude vestingmuren zijn er ook gezellige, drukke pleinen, mooie herenhuizen en rijkgevulde musea.

A. Le Pont d’Avignon
Le Pont d'AvignonHet liedje is wereldberoemd, maar van de bezongen brug blijven er maar 4 bogen en de Chapelle Saint-Nicolas staan. De brug, die de stad met de Cité des Cardinaux verbond, heeft het geweld van de Rhône niet weerstaan. Volgens een legende kreeg een herdersjongen uit Le Vivarais van een engel de opdracht een brug over de rivier te bouwen. En wat dat dansen betreft, dat gebeurde op de Ile de la Barthelasse, want daar bevonden zich dansgelegenheden.

B. Roquemaure
Particulieren en professionelen verkopen hier elke 1° zondag van april, juni en september hun schatten op de brocantemarkt. U vindt er vele oude, mooie provençaalse voorwerpen, oliekruiken, vazen uit Anduze…

C. Vaison-la-Romaine en de Haut Vaucluse.
Van het Romeinse, maar ook Romaanse Vaison tot Séguret ligt in de heuvels in de streek waar het naar wijn en geschiedenis geurt. Op de perfect ingedeelde, rotsachtige hellingen die U voorbijrijdt, liggen gereputeerde wijngaarden, zoals die van Gigondas en die van Vacqueras.
Vaison waakt zorgvuldig over zijn archeologische reseten, die aan het begin van de 20E werden ontdekt. De eerste bewoners van Vocontië werden door de Romeinen verslagen, verlieten de stad en vestigden zich in de vlakte. In de nauw aan Rome gelieerde stad aan de oevers van de Ouvèze ontstonden thermen, villa’s en een theater. Pas in de middeleeuwen werd de stad in de bergen weer bevolkt.
Gigondas, met boven zich het trotse kasteel, doemt op na een bocht in de weg. Sinds zeven eeuwen weerstaan de muren de tijd en in de omgeving staan nogal wat moderne sculpturen. De wijn uit de Gigondas is met die van Vacqueras en Château-Neuf-du-Pape één van de beroemdste Côtes-du-Rhônes. Veel eigenaars ontvangen op afspraak bezoekers in hun kelders.
Met zijn kerk en concentrische straatjes is Sablet een typisch Provençaals dorpje. Van de omliggende wijngaarden komt een krachtige, gecorseerde wijn met een rijk boeket. Het verderop gelegen Séguret heeft iets van een kerststal, en wordt dat trouwens ook elk jaar in september. Dan voeren de bewoners in Provençaalse klederdracht het kerstspel op.
In Vacqueras bepalen de wijndruiven het ritme van het dorp. Proef de lokale wijn in de Caveau des Dentelles. In de buurt, bij de Notre-Dame-de-Pitié ligt het botanisch centrum van Caste de Coa. In een gebied van 13ha zijn wandelpaden uitgetekend waarlangs meer dan honderd plantensoorten beschreven worden.


3. GORDES

GordesDe leistenen huizen en het door olijf- en amandelbomen gefilterde licht geven het plaatsje soms een azuur-groene glans. Gordes ligt op een uitloper van de Vaucluse, tegenover de bergen van de Luberon. Op de top van de heuvel ligt het versterkte kasteel en de kerk. De huizen eronder lijken aan de rots bevestigd te zijn. Het is niet vreemd dat zo’n mooie plek door zoveel mensen bezocht wordt.
Het kasteel uit de 11E werd rond 1500 verbouwd in renaissancistische stijl (bijzondere schoorsteen in het grote vertrek op de eerste etage). Er is ook veel kunst in het dorp zelf : ateliers, winkels met kunstnijverheid. De keien straatjes met arcades, de trappen met los opeengestapelde stenen en de door de zon veroorzaakte goudgele kleurschakeringen nodigen uit tot flaneren.


4. CAVAILLON

Tussen de Durance, de Alpilles en de Luberon, verscholen aan de voet van de Colline Saint-Jacques, ligt een stad waarvan de geschiedenis en het culturele erfgoed enigszins miskend zijn. De oude stad van het rijke graafschap van de pausen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de joden in de Luberon. Tegenwoordig is Cavaillon een belangrijk agrarisch centrum met een van de groothandelsmarkten van Frankrijk. En er is de meloen…
Neem de tijd om door de straten van het oude centrum te lopen en een paar mooie gebouwen te bezichtigen. De Romaanse kathedraal Saint-Véran heeft behalve mooi houtsnijwerk ook een chamant klooster (dagelijks open van 15-18u.). In de Chapelle du Grand Couvent, let op de prachtige deur, worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd.
Gebouwd tussen 1772 en 1774 aan de Place Castil-Blaze, is de synagoge. Met zijn oorspronkelijke decoraties en smeedwerk is het een van de mooiste synagogen van Europa. Het Musée Juif-Comtadin in de oude bakkerij behandelt de joodse geschiedenis in dit pauselijk gebied.

De uit Afrika of Azië afkomstige meloen komt sinds 1495 voor in de stadsarchieven. Het toeristenbureau organiseert bezoeken aan meloenkwekerijen, voor wie wat meer van deze vruchten wil weten.

Vanaf Cavaillon loopt er een prachtige weg doorheen de mooie, hooggelegen dorpjes Robion en Maubec. Ook Oppède ligt hoog. De steile straatjes leiden allemaal naar de Eglise Notre-Dame-d’Alidon(12E). Als U het pad volgt langs de Chapelle des Pénitants-Blancs, komt u bij de ruïnes van het middeleeuws kasteel, waarvandaan vooral het uitzicht op de vallei adembenemend is. Op de terugweg komt U langs 4 gerestaureerde wasplaatsen en de terrassen van Saint-Cécile, een tuin van 3ha, waar U kennis kunt maken met de flora van Luberon en enkele oude, regionale fruitvariëteiten.


5. ISLE-SUR-LA-SORGUE

Isle-sur-la-SorgueIn dit groene landschap ontdekt U een nieuw gezicht van de Provence. Isle-sur-la-Sorgue , gevangen tussen de armen van de Sorgue en tevens geboorteland van de dichter René Char, wordt ook wel La Venise Comtadine (klein Venetië) genoemd vanwege de vele kanalen die het gebied doorkruisen. Stroomopwaarts bij Fontaine-de-Vaucluse ontspringt de Sorgue in een afgrond aan de voet van een steile rots.
De oude stad is rijk aan renaissancehuizen die weerspiegeld worden in het water van de vijf vertakkingen van de Sorgue. Van de zeventig schoepenraderen die vroeger graan-, olie- en papiermolens en textielwerkplaatsen aandreven, zijn er nog vijftien over. De kerk Notre-Dame-des-Anges is beroemd vanwege haar barokke interieur dat dateert van het einde van de 17E.
Hoewel de diepte zijn geheimen heeft behouden werd in1985 op 308m diepte een zandbodem ontdekt. Wat betreft de herkomst van het water, is het mysterie enigszins opgelost : kleurexperimenten hebben aangetoond dat het water afkomstig is uit een ondergronds netwerk, dat ontstaan is door de insijpeling van regenwater en gesmolten sneeuw van de Ventoux, de bergen van de Vaucluse en het Luregebergte. Het water komt alleen via deze bron naar boven. Per jaar borrelt er gemiddeld 630 miljoen kubieke meter water op. Aangezien het debiet zelfs in perioden van droogte niet onder de 4,5 kubieke meter daalt, is tot op heden een groot raadsel niet opgelost : waar bevindt zich de waterreserve die de bron voortdurend aanvult?
Fontaine-de-Vaucluse, of Vallis-Clausa, oftewel de gesloten vallei, heeft zijn naam gegeven aan zowel de stad als aan het departement. Dit landschap van dalen en grotten heeft menig dichter geïnspireerd. Een van hen is Petrarca (14E), wiens ode aan Laura nog steeds weerklinken in de straten en het aanhem gewijde museum.


6. PERNES-LES-FONTAINES

Dit zeer goed bewaard gebleven stadje ligt op het westelijke puntje van het plateau van de Vaucluse. In deze oude stad van de Comtat Venaissin, dat een aantal fraaie architectonische verrassingen voor U in petto heeft, klateren de zesendertig fonteinen, waaraan het stadje zijn naam te danken heeft.
De drie 14e- en 16e-eeuwse versterkte poorten van de stad, die ligt ingeklemd tussen de rivier en de heuvels, komen uit op straatjes en pleintjes die uitnodigen tot een wandeling. Kom binnen via de Porte de Villeneuve (1550), geflankeerd door de twee torens met een rondgang, en loop dan naar de Tour Ferrande. Onderweg komt U langs het Hôtel de Vichet (16E), met een smeedijzeren portaal en balkon. Sinds 150 jaar worden hier vijftien miljoen hosties gemaakt, bestemd voor de parochies van Frankrijk. Op de derde verdieping va de 13e-eeuwse Tour Ferrande, vindt U muurschilderingen en op het bijhorende plein ziet U de Fontaine Guilhaumin. De Tour de l’Horloge verderop 512E° biedt een schitterend panorama. Deze toren met mooie klokkentoren is het laatste overblijfsel van de muur die het kasteel van de graven van Toulouse beschermde. De Fontaine du Cormoran (1761) op het plein bevindt zich naast een overdekte hal. Een van de pijlers van de brug over de Nesque is de kapel Notre-Dame-des-Grâces. Wanneer U de brug volgt, komt u bij de kerk Notre-Dame-de-Nazareth (11E). Vanaf het kerkplein heeft u een mooi zicht op de stad. Terug naar de oude stad richting Porte Saint-Gilles via de Fontaine Reboul met de geschubde versiering. Wanneer u naar uw vertrekpunt terugloopt, komt u langs drie schitterende fonteinen : de Fontaine des Dauphins, de Fontaine de la Porte-Neuve en de Fontaine de l’Asne.
10km ten oosten van Pernes ligt Venasque. Venasque staat sinds 1992 op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dit bergdorpje heeft zijn stempel gedrukt op de Comtat Venaissin. De dikke muur die het dorp beschermt wordt geflankeerd door drie indrukwekkende torens. Venasque herbergt een doopkapel uit de tijd van de Merovingers (6E). Vanuit het dorp loopt een mooie route (de D4 richting Apt) naar het bos van Venasque, dat rijk is aan dennen en steeneiken.


7. MONT VENTOUX

Le Mont VentouxDe 1909m hoge berg, die zijn naam dankt aan de vele winden waaraan hij wordt blootgesteld, torent trots boven het departement uit. De kalktop, die zo kaal is als een maanlandschap, staat in schril contrast met de gevarieerde landschappen van de hellingen. De Mont Ventoux bevat een flora die wandelaars en wetenschappers in vervoering brengt.
In de Florentijnse sfeer van de Comtat Venaissin is de Ventoux een wereld op zich. In de nabijgelegen wilde Gordes van de Nesque, het dal van de Toulourenc, het plateau van Sault en de vredige bergdorpjes Autel en Entrechaux, Le Barroux, met het feodale kasteel en Malaucène kunt u heerlijk wandelen.

A. Sault
De stad, gelegen op een 766m hoge rotsachtige uitloper, torent uit boven het dal waar het goud van het koren zich vermengt met het blauw van de lavendel. Door het gematigde en prikkelend bergklimaat is dit een aangenaam gebied waar u ook in de oude stad met pittoreske straatjes heerlijk kunt wandelen. Van het kasteel zijn alleen de ruïnes en omwallingen nog over.

B. Les Gorges de la Nesque
De Gorges van de Nesque bevinden zich langs de D942 richting Sault, tussen Monieux en Villes-sur-Auzon. De Gorges bieden uitzonderlijke uitzichten, vooral vanaf de belvédère tegenover de rots van Le Cire. Wanneer u zin hebt om de Gorges van de watervlakte van Monieux te bewandelen (zwemmen is verboden), volg dan het pad dat naar de kapel Saint-Michel leidt (heen en terug in anderhalf uur).

Barjac - Het domein - terras - zwembad